Vijf keer eco overnachten in de Franse Ardennen (+fietstips!)

0

In de bosrijke gebied Franse Ardennen geniet je volop van de herfstkleuren. Echt buitenlandgevoel op maar 4 uur rijden van de Nederlandse Randstad, leuk voor een paar dagen weg. De regio zet stevig in op natuurbehoud en -bewustzijn: bij de Club Ardenne Ecotourism vind je wel 60 bijzondere locaties, van mooie plekken om te slapen tot leuke dingen om te doen. Een paar top tips én fijne fietsroutes!

Het hele domein van Chateau Le Risdoux vanuit de lucht

Duurzaam gerenoveerd kasteel Le Risdoux

Wakker worden in een kasteel, met uitzicht op de Maas… bij Chateau Le Risdoux krijg je ’s ochtends meteen zin om eropuit te trekken als je uitkijkt over de beboste heuvels en de rivier. Het kasteel en de bijbehorende vakantiehuizen werden op een duurzame manier gerenoveerd met veel respect voor de oorspronkelijke 17e eeuwse stijl. Tip: de authentieke kapel aan het riviertje “Le Risdoux” werd recent gerenoveerd en is de perfecte plek voor twee. Speel een potje jeux de boules op het uitgestrekte domein van maar liefst 8 hectare groot – leuk na een mooie fietsroute. Je zit hier pal aan de Voie Verte Trans-Ardennes, een fietspad langs de Maas van wel 130 kilometer lang. Fietsen huur je bij het kasteel!

Typisch Frans, compleet met spijlenbed, lampenkapjes en bloemetjesbehang!

Vegan en glutenvrije B&B in de Ardennen

Rust en stilte, natuur, historische bezienswaardigheden om de hoek… hier heb je alles bij de hand. In deze B&B kun je ‘s nachts nog echt sterren kijken. In het piepkleine dorpje Bouconville vind je de ecologische bed and breakfast Mostarlic met vier kamers. Samantha en Zoran hebben de B&B zelf gebouwd. Samantha, die 30 jaar in Nederland heeft gewoond, is dol op koken en zet smaakvolle veganistische en glutenvrij gerechten op tafel. Ze geeft graag kooklessen om te laten zien dat vegan leven allesbehalve saai of moeilijk is. Fruitbomen zorgen voor de ingrediënten voor de zelfgemaakte jam, de biologische moestuin levert veel van de gebruikte groenten. Wat hier niet wordt geproduceerd, kopen ze in bij lokale boeren in de buurt. Fietstip: vlakbij pik je de Voie Verte Sud-Ardennes op, die hier prachtig door het dal van de Aisne slingert.

Gîte, brocante én restaurant – boutique du Père Dominé

Sfeervol stekje om iets te eten en te snuffelen tussen brocante

Zoek je een vakantiehuisje in de Semoy-vallei, denk dan eens aan de gîte van Boutique du Père Dominé. De voormalige smederij is door Séverine en Christophe omgetoverd tot een sfeervol vakantieverblijf. Het stel ging daarbij op een ecologisch verantwoorde manier te werk: het erfgoed werd zoveel mogelijk behouden, de binnenkant van de muren is met aarde bedekt en het hout is gekleurd met natuurlijke, lokaal geproduceerde pigmenten. Séverine en Christophe runnen daarnaast het restaurantje Ô pî d’la Voye, een leuke plek om een klein hapje te eten – snuffel meteen even tussen de brocante!

De trotse eigenaren Séverine en Christophe

Overnachten op een biologische boerderij

Voor een romantisch weekendje weg ga je naar Auberge de l’abbaye, dat al zeven generaties lang wordt gerund door dezelfde familie. De touwtjes zijn nu in handen van Sophie en Frédéric. Zij zorgt voor de herberg die 13 knusse kamers heeft, hij runt de biologische rund- en schapenboerderij. Wie hier verblijft smult van lokaal en biologisch: zo wordt brood gemaakt met meel uit de Moulin de Signy-l’Abbaye en is alle zuivel binnen een straal van 10 km geproduceerd. De herberg, die het duurzame Clef Verte (Green Key) keurmerk heeft, ligt in een vallei in het Crêtes Préardennaises-massief, een prachtige omgeving. De fietstocht door “3 streken” leidt je erdoorheen.

Overnachten en leren over wildplukken bij Gîte La Marquise

Sophie Movet heet je van harte welkom in haar charmante Gîte La Marquise, dat is gerenoveerd met milieuvriendelijke materialen. Ze weet alles van de lokale natuur en deelt die kennis graag met haar gasten. Van aromatische planten en groenten uit de moestuin tot fruit uit de boomgaard: ze vertelt er graag over. Wat kun je op het platteland van de Ardennen wildplukken en hoe verwerk je deze planten in de keuken – Sophie kan het je vertellen. La Marquise, dat even ten zuiden van het stadje Sedan ligt, wordt op ecologische wijze beheerd en is omringd door natuur, met veel wandelroutes in de omgeving. De gite ontving het label Clévacances Environnement. Fietstip: de Maasfietsroute. Die kun je al in Rotterdam oppikken, als je zin hebt om met de fiets op vakantie te gaan!

De Franse Ardennen

De heuvels kleuren hier prachtig in het najaar, want meer dan een derde van het gebied bestaat uit loof- en naaldbomen. Je vindt er herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers. Wie weet spot je wel een van deze dieren! Tips voor overnachtingen en activiteiten in de natuur vind je in deze gratis gids. Met de auto reis je in 4 uur vanuit Amsterdam naar de Franse Ardennen. Of reis per Eurostar en trein via Parijs naar Charleville-Mezières. Meer informatie over de Franse Ardennen vind je hier: nl.ardennes.com

 

Beeld: Opidlavoye

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.