Advertorial
Onder fietsers is Bretagne een goed bewaard geheim. Er zijn acht langeafstandsroutes, kriskras langs de kust en door het groene achterland. Mountainbikers zoeken vooral de Golf van Morbihan op, waar avontuurlijke gravelroutes zijn uitgezet. Ga buiten het hoogseizoen, dan heb je het unieke landschap helemaal voor jou alleen!
Fietsen in Bretagne
Nederland fietsland kent een goede afspiegeling in Bretagne, waar bijna 2000 kilometer aan gemarkeerde fietsroutes is uitgezet. Je kunt er op je gemak ongerepte natuurgebieden opzoeken die in duizenden jaren door de wind, zee en zon zijn fijngeslepen. Je passeert vogelkoloniën, eeuwenoude bossen en plattelandsdorpjes.
De langste fietsroute: Vélodyssée
De langste fietsroute is de Vélodyssée, die begint in Roscoff en eindigt in Nantes (en daarna zelfs doorgaat naar Frans Baskenland). Het Bretonse deel van de fietsroute is in totaal ongeveer 400 kilometer lang en loopt langs het Kanaal van Nantes-Brest. Dat betekent dat je op verschillende plaatsen kunt op- of afstappen, zoals in Nantes, Redon, Morlaix of Pontivy. Ideaal voor gezinnen die op hun gemak het rustieke binnenland willen verkennen.Deze groene route volgt een 19e eeuwse waterweg met talloze sluizen en bouwwerken. De tijd verstrijkt er net zo traag als de rivierboten op het kanaal. Je rijdt over oude jaagpaden en langs bloemrijke bermen. Onderweg kom je gezellige dorpjes tegen, waar je op een terrasje een glas appelcider kunt drinken.
Vélomaritime: adembenemende vergezichten, kliffen en baaien
Heel anders is de Vélomaritime. Deze fietsroute loopt langs de noordelijke kustlijn. Je vindt daar niet zozeer landelijke rust als wel adembenemende vergezichten, kliffen, baaien en vogelreservaten. Onderweg doe je romantische havenstadjes aan. Cancale, Saint-Malo, Dinard, Cap Fréhel, Erquy, Saint-Brieuc, Morlaix, Lannion: het departement Côtes d’Armor rijgt de mooiste parels als een ketting aaneen.
Uniek is ook de Roze Granietkust rond Trégastel: de reusachtige granietblokken die daar in zee liggen kleuren roze in het zonlicht en geven de stranden een magische sfeer. Omdat de meeste etappes van de Vélomaritime relatief vlak zijn, is fietsen niet al te zwaar. Houd er wel rekening mee dat het flink kan waaien en dat je dus de wind tegen kunt hebben. Binnen een straal van 5 kilometer vind je meestal een ‘Accueil Vélo’ om een fiets te huren of te repareren.
Bike-avontuur rond de baai
Bretagne is ook voor mountainbikers een opwindende bestemming. Langs de zuidkust is het heuvelachtig en kun je over gravelroutes klimmen en afdalen over een totale afstand van ruim 200 kilometer. Een perfecte uitvalsbasis is het prachtige Vannes, dat in de vijftiende eeuw de zetel was van de Hertogen van Bretagne. Deze stad heeft alles wat Bretagne bijzonder maakt: karakteristieke vakwerkhuizen, bloemrijke parken, kastelen, kerken en voorname herenhuizen. Op de terrasjes rond de haven eet je verse oesters, zo uit zee.
Spannende achterafweggetjes
Een dagje Vannes is goed te combineren met het ruigere werk, want ten noorden van de stad vind je Landes de Lanvaux. In dit ongerepte natuurgebied zijn spannende achterafweggetjes opengesteld voor mountainbikers. Je doorkruist woeste heidevelden en beklimt glooiende heuvels. Onderweg kom je oude abdijen tegen en zelfs prehistorische megalieten zoals de Quenouille de Garagantua bij Plaudren of de Cairn de Larcuste bij Colpo.
Schitterend panorama
Middenin Landes de Lanvaux liggen authentieke dorpjes tegen de flanken van een granieten bergrug, waarvan je de hoogste pieken kunt bedwingen (tot 175 meter). Bovenop heb je een schitterend panorama met uitzicht op de zee, de Golf van Morbihan en het schiereiland van Rhuys, dat je ook op de mountainbike kunt bereiken. Om op het schiereiland te komen, fiets je met een bocht om de baai van Morbihan heen.
Als je de straffe zeewind mee hebt, trap je zo naar het 13e eeuwse kasteel van Suscinio – een romantische vesting met zes torens, een slotgracht en een middeleeuwse binnenplaats. Het voormalige verblijf van hertogin Anna van Bretagne staat middenin de moerassen achter de baai van Landrezac, waar uitgestrekte zandstranden op je wachten. Na een kasteelbezoek fiets je zo naar de zee en neem je een duik in het frisse, azuurblauwe water. Als je in juni of september gaat is het nog heerlijk rustig. Maak gauw je vakantieplannen en kijk voor alle fietsroutes op de website van BRETAGNE VAKANTIE