Vakantiefietswinkel Saint Christopher: ‘Een echte reiziger is eigenlijk een zwerver’

0

“Een echte reiziger is eigenlijk een zwerver. Iemand die niet veel nodig heeft. En vooral geniet van het feit dat hij reist. Op de fiets.” Zo omschrijft Michiel van den Brink, eigenaar van vakantiefietswinkel Saint Christopher, zijn klanten. Een portret én drie fietsvakantietips.

Vakantiefietswinkel Saint Christopher

De winkel is bedoeld voor iedereen die serieus op fietsvakantie wil

Vakantiefietswinkel Saint Christopher

Michiel van den Brink (43) is begin dit jaar gestart met Saint Christopher in Gorssel. “Een winkel gericht op de vakantiefietser. We hebben alles in de zaak wat een fietsvakantie tot een succes kan maken. En tevens met de grootste kans op het beleven van avontuur.” Even uitleggen. Er zijn tientallen winkels die hybrides en vakantiefietsen verkopen, maar geen van die winkels is zo gespecialiseerd als Saint Christopher. “Behalve De Vakantiefietser in Amsterdam en Bike4Travel in Rotterdam”, corrigeert Michiel. Hij werkte tot 2015 bij een fietsenzaak in Apeldoorn en verkocht daar vakantiefietsen van Koga, Santos, Idworx en Van Nicholas.

“Ik heb daarna een aantal jaren iets anders gedaan, maar liep wel rond met het idee om een eigen zaak te beginnen.” Michiel is de man achter sintchristophorus.nl een weblog gespecialiseerd in fietsvakanties. Hij testte voor de website veel fietsen, accessoires en onderdelen. Het avontuur heeft hem altijd getrokken en dat is ook te lezen op de weblog. “Ik heb vroeger bij de scouting gezeten en ging als scholier met een scoutingvriend op de fiets naar Zwitserland en weer terug. We spraken af om het zo goedkoop mogelijk te doen en niet op campings te slapen. Dat was een mooie reis en sindsdien ben ik verkocht.”

Vakantiefietswinkel Saint Christopher

Eigenaar Michiel van den Brink: ‘Ik wilde liever niet bij een bank aankloppen. Ik zocht eigenlijk investeerders’

Eigen winkel met hulp van investeerders

Een eigen winkel dus. Michiel schreef er alles over in zijn weblog. Over zijn plannen, de opzet, de twijfels in verband met corona en ook over de financiering. “Ik wilde liever niet bij een bank aankloppen. Ik zocht eigenlijk investeerders. Ik had twee ton nodig. Dat ging sneller dan verwacht. Een aantal klanten gaf aan mij te willen steunen en nu staat de winkel als een huis dankzij het vertrouwen en enthousiasme van zes investeerders”, glundert hij van oor tot oor.

Michiel heeft Saint Christopher bedoeld voor iedereen die serieus op fietsvakantie wil. “Er staan alleen maar echte reisfietsen van merken als Santos en Idworx en het minder bekende Pilot en 11Ants. Alle fietsen die hier staan zijn voorbeelden van wat er mogelijk is. De merken waar ik mee werk bouwen de fietsen naar wens van de klant op. Je bestelt een fiets en die wordt dan gebouwd zoals jij wilt.” Zomaar een fiets bestellen is er niet bij, want: “Meten en proefrijden zijn verplicht. Al onze fietsen kunnen naar buiten voor een flinke proefrit.”

Dat gaat ook op voor accessoires als tassen en kampeerartikelen. “Die leen ik gewoon uit. Pas in de praktijk kom je erachter of die Ortlieb Back Roller de tas is voor jou.” Voor de doeners gaat hij ook fietskampeerweekenden organiseren. “Gewoon, hier in de buurt. De streek rond Gorssel is zo mooi en bosrijk. Tijdens zo’n weekend kunnen de deelnemers fietsen en kampeerspullen testen en geef ik interessante workshops. En we slapen natuurlijk in tentjes of hangmatten.”

Vakantiefietswinkel Saint Christopher

‘Alle fietsen die hier staan zijn voorbeelden van wat er mogelijk is’

Fan van Rohloff en Pinion

Technisch gezien is Michiel groot fan van de Rohloff-versnellingsnaaf en de Pinion-versnellingsbak. “En een riem. Allemaal zeer betrouwbaar en met een heel lange levensduur. Aan de koffietafel zijn er geregeld discussies over wat nu het beste systeem is en wat de beste fiets. Die vraag beantwoord ik doorgaans met de opmerking dat ik uit ervaring heel zeker weet wat níet goed is. En nogmaals, ik kan het gevoel van de draaischakelaar van een Rohloff uitleggen, maar dat kunnen de klanten toch het beste zelf ervaren.”

In de winkel staan ook een paar e-bikes. “Maar ik werk alleen met modulaire systemen als Neodrives en Pendix. Geen in het frame geïntegreerde motoren. Ik verkoop vooral vakantiefietsen met een veel langere levensduur dan een doorsnee e-bike. Dus mocht de elektrische ondersteuning na bijvoorbeeld tien jaar op zijn, dan kun je er weer een gewone fiets van maken.”

Gravelfiets, een nieuwe ontwikkeling

Een niet te missen nieuwe ontwikkeling is uiteraard de gravelfiets. Michiel: “Dat is een dik pluspunt. De hele gravelhype heeft ervoor gezorgd dat het opzoeken van avontuur in de buitenlucht, en dan met name in de buurt waar je woont, een boost heeft gekregen. Ik zie wel overeenkomsten met de scouting van vroeger”, grapt hij. Mooi is ook dat er nu allerlei nieuwe type tassen geproduceerd worden. “Zo’n frametas kun je ook op de traditionele vakantiefiets gebruiken.” Maar het gaat de vakantiefietser minder om de spullen dan de beleving. Hij herhaalt nog maar eens: “Een echte reiziger is eigenlijk een zwerver. Iemand die maar weinig middelen nodig heeft. En vooral geniet van het feit dat hij reist.”

Kijk op SAINTCHRISTOPHER.BIKE

Steeds populairder: gravelfietsen en bikepacking

Lees ook: Alles over bikepacking

Drie tips van Michiel

  1. “Nachtrust is belangrijk. Bezuinig niet op een goede mat en slaapzak. Wie ‘gebroken’ opstaat heeft minder plezier van zijn dure vakantiefiets.”
  2. De fiets beveiligen op de camping? Met een slot. Maar ook: “Maak een touwtje vast tussen fiets en tent, zet de fiets in de lichtste versnelling en draai de twee inbusbouten van de stuurpen los. Gaan ze ervandoor, dan komen ze niet ver…”
  3. Kleding? “Zeer persoonlijk. Ik verwijs klanten naar een bevriende outdoorwinkel verderop in het dorp. Veel van mijn klanten fietsen met platte pedalen en bergschoenen.”

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.