Fietsen in de hitte? 7 tips om het koel te houden

5

Hoewel erg warm weer ook wat veel van het goede kan zijn, kun je op zich prima blijven fietsen in de hitte. Helemaal als je jezelf een beetje in acht neemt. Met deze 7 tips houd je hoofd en lijf koel. En hoe vanzelfsprekend ze misschien ook lijken, ze werken pas als je ze echt toepast.

Fietsen in de hitte? 7 tips om het koel te houden

Belangrijkste advies: luister naar je lichaam

Fietsen in de hitte

Overigens went je lichaam aan de hitte als het langere tijd achter elkaar warm is, en kan het steeds meer hebben. Wel geldt: hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lastiger het wel wordt om via transpiratie warmte af te geven. Iets om op te letten. Belangrijkste advies: luister naar je lichaam. Negeer symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, vlekken zien of je licht in je hoofd voelen niet. Pauzeer en ga verder als je je weer goed voelt.

Zo vind je verkoeling

1. STAP AF
Las voldoende en zelfs extra afstapmomenten en pauzes in. Lekker in de schaduw!

2. FELLE ZON
Vermijd de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur. Maak eerder ochtendritten of avondtochten, het licht is dan ook prachtig.

3. BOS DOOR DE BOMEN
Kies voor een lommerrijke bosroute. Je vindt er meer schaduw en ook het eventuele asfalt is er minder heet waardoor je ook van de grond af minder opwarmt.

Fietsen in de hitte? 7 tips om het koel te houden

Af en toe afstappen en een pauze houden? Goed idee.

4. MINDER = MEER
Matig de lengte van je route en minimaliseer het aantal inspannende hellingen of klimmetjes. Zorg dat je tocht niet te pittig is voor de warme weersomstandigheden.

5. HOOFDZAAK
Hoe koeler je hoofd, des te koeler je lichaam. Draag dus iets op je hoofd: een petje, hoedje of fietshelm. Bij voorkeur in een lichte kleur want dat reflecteert de zon. Zo warm je minder op. Petjes in overvloed natuurlijk, maar deze zouden wij wel eens willen proberen, want ademend, sneldrogend, licht en met zweetband.

 

6. LICHT & LUCHTIG
Draag dunne, luchtige, ademende kleding met een vochtafvoerende werking, in een lichte kleur.

Wist je dat? Oksels & Schaafijs
Je via je oksels snel afkoelt? Draag daarom lekker iets mouwloos. Meer tips vind je HIER
Zoals schaafijs eten, een tip van Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “Een flink glas geschaafd ijs brengt de lichaamstemperatuur sterk omlaag. Het wordt ook met veel succes door topsporters gebruikt.” Dat moet je dan dus wel weer niet te snel opeten, want dan koel je te snel af.

7. DRINK PREVENTIEF
Drink voldoende, en vóór je dorst hebt. Uiteraard om je vochtverlies aan te vullen. Dan blijf je trouwens ook beter presteren.

Wat is jouw beste afkoeltip? Laat het ons hieronder weten!

Lees ook: Wat drink je op de fiets als het warm is?

Wist je dat?
Door koolzuur je dorst sneller voorbij lijkt en je daardoor minder drinkt, maar je dan denkt dat je meer hebt gedronken? De Volkskrant verzamelde nog meer interessante weetjes over drinken. Je leest ze HIER

fietsen in de hitte

De schaduw is je vriend

Deel.

Over de auteur

5 reacties

  1. Koelelementen mee in een koeltas die in je fietstas past. Zo blijft eten en drinken langer koel.
    Flesjes bevroren water mee.
    Nat handdoekje in een plastic tasje om onderweg in je nek te leggen.
    Pet op en nat maken als het erg warm is om je hoofd koel te houden.

  2. Hans van Amelsvoort op

    Bij warm weer draag ik een petje, maar dat maak ik van tevoren helemaal nat. Ik knijp het een beetje uit voordat ik het op zet.
    Door het verdampende water houd je het hoofd koel. Bij tussenstops onderweg bij een cafe of restaurant maak ik het opnieuw kleddernat.

  3. Leo Keijzer op

    Als fietser fiets je vaak voorover – als de zon dan in je nek schijnt, draai je petje dan om of bedek je nek met een (nat) doekje. Soms overhit je nek zo erg dat het bloed dat naar de hersenen stroomt “aan de kook” raakt met vreemde uitval verschijnselen.