Chemnitz European Capital of Culture: 6 highlights aan het Purple Path

Wat moet je nou in Chemnitz? Nou, kunst kijken bijvoorbeeld. Chemnitz is uitgeroepen tot European Capital of Culture, dus overal kom je kunst tegen – op de gekste plekken. Ken je Chemnitz nog niet, dan is dit een mooie kennismaking  – extra leuk vanwege de fijne vibe die er nu hangt!

Leuk sfeertje hoor, in Chemnitz

Wie wat waar in Chemnitz

Chemnitz? Ja, het is even zoeken. Dit is het industriële centrum van Saksen – klinkt misschien niet heel sexy maar het is een interessante stad om te ontdekken. Ze hebben hier veel omwentelingen mee gemaakt, zoals het einde van de DDR. De mijnbouw in het Ertsgebergte maakte de regio ooit tot een economisch bolwerk. De welvaart gaf kunst en cultuur een impuls. Je ziet er vandaag de dag veel musea en bijzondere architectuur: van kastelen uit de middeleeuwen, renaissance en barok, tot moderne kunstcollecties. En ook niet onbelangrijk: je vindt er veel fijne fietsroutes!

Purple Path

In nummer 2 2025 vertellen we je alles over Culturele Hoofstad Chemnitz, maar we diepen hier graag  wat extra tips uit. Je vindt al deze installaties aan het Purple Pat, een kunstroute langs werken van gerenommeerde internationale, nationale en lokale kunstenaars. Een tentoonstelling in de openbare ruimte met als verbindend thema: ‘Alles komt van de berg’ – de afgelopen 850 jaar van mijnbouw heeft een grote impact gehad op de landschappen rond Chemnitz. Een paar highlights!

1 42 Tage

Een van de haltes aan het Purple Path is ‘42 Tage’ in Schwarzenberg: een collectie van 42 paalachtige objecten die symbool staan voor de gejaagde mens. Waarom 42? Toen Duitsland in 1945 van het fascisme was bevrijd, ontdekten de burgers van Schwarzenberg dat ze simpelweg waren vergeten door de Sovjets en de Amerikanen. Ze riepen zichzelf snel uit tot een utopische vrije en autonome republiek. Deze rebellie duurde welgeteld 42 dagen.

2 Plywood

‘Plywood’ in Olbernhau is opgetrokken in de typografie van het bekende ‘Hollywood’-bord in de VS.  Tijdens de DDR-periode was Olbernhau een innovatief en bloeiend centrum van houtproductie voor de succesvolle VERO-speelgoedfabriek. De Duitse hereniging betekende een enorme economische en culturele terugval voor de stad.

‘Plywood’ in Olbernhau

3 Zwei in ein ander Gewobene

‘Zwei in ein ander Gewobene’ is een sculptuur in Amtsberg die refereert aan de driehoeksmetingen die hier in de 18e eeuw werden gedaan. Maar het is ook een verwijzing naar de neiging om natuurlijke fenomenen los te weken van de natuur, om ze als hapklare brokjes op te nemen in een door de mens bedacht systeem.

4 Stack

‘Stack’ in het Kurpark van Bad Schlema doet denken aan verweerde rotsen, geschaafd hout of vulkanische rookpluimen. Het staat op een beladen plek: pal naast de voormalige Wismut 7b-schacht, waar uraniumerts werd gewonnen voor bommenproductie en kerncentrales – waaronder Tsjernobyl. Kuuroorden, dorpen en natuur zijn in Bad Schlema op grote schaal vernietigd voor deze ‘oogst’.

‘Stack’, in het Kurpark van Bad Schlema

5 Twister Again

‘Twister Again’ staat in Seiffen, bij het Openluchtmuseum Erzgebirge, als een ode aan de mijnwerkers hier. Toen eind 18e eeuw mineralen waren uitgeput en allerlei door water aangedreven materieel niet meer nodig was, bedachten zij een wereldwijd uniek draaimechanisme op waterkracht. Hieruit ontstond de speelgoedproductie van het Ertsgebergte.

6 Include Me Out

‘Include Me Out’ in Thalheim is een groep bronzen sparren in het Buntsockenpark. Het herinnert aan het concept van bosduurzaamheid dat Saksische oppermijnofficier Hans Carl von Carlowitz beschreef in zijn werk uit 1713, Sylvicultura oeconomica: haal niet meer uit het bos dan weer kan aangroeien. De door de mens veroorzaakte klimaatramp staat haaks op deze duurzaamheidsstrategie die ruim 300 jaar geleden werd geformuleerd.

‘Include Me Out’ in Thalheim, een groep bronzen sparren in het Buntsockenpark

Meer info

Het woord ‘pad’ dekt de lading niet helemaal: er is geen vaststaande route, wel een kaart met alle kunstobjecten. Even zelf puzzelen dus – houd bijvoorbeeld deze fietskaart van de gemeente Chemnitz bij. Kijk hier voor de overzichtskaart van het Purple Path: chemnitz2025.de/purple-path

 

Beeld: Ernesto Uhlmann, Johannes Richter

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *