Waterlinieroute en Stelling van Amsterdam
Dat je graag fietst, dat begrijpen we, maar houd je ook van moderne kunst? Dan moet je zeker eens een tochtje maken in de regio Haarlemmermeer. Het begint al op NS-Station Hoofdorp, waar eind vorig jaar het monumentale kunstwerk Moed! Mijn Soldaat van kunstenaar Marcel van Kerkvoorde werd onthuld. Met dit werk wil de kunstenaar laten zien hoe we, zonder het te beseffen, dagelijks bewegen over grond waar ooit oorlog werd voorbereid.
Tegelijkertijd is het indrukkende kunstwerk het startpunt van een unieke fietstocht, die deelnemers meeneemt door een decor van erfgoed, verstedelijking en moderne kunst.
Waterlinieroute en Stelling van Amsterdam
De tocht maakt deel uit van de bekende Waterlinieroute, waar erfgoed, natuur en geschiedenis samenkomen. Je kunt de tocht op je eigen fiets rijden, maar bij het NS-station Hoofddorp zijn huur je eenvoudig OV-fietsen. Onderweg ontdek je het rijke verleden van de Stelling van Amsterdam, een UNESCO Werelderfgoedlocatie, die op interactieve wijze tot leven komt via de Stellingtour – een digitale audio- en videotour.
De route combineert het historische monument met hedendaagse kunst en biedt een diepere beleving van de omgeving. Marcel van Kerkvoorde’s kunstwerk Moed! Mijn Soldaat brengt de verborgen militaire geschiedenis van het gebied onder de aandacht.
Een verhaal van oorlog en vrede
De Stelling van Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1920, kan gezien worden als het resultaat van voorbereiding en planning. Het kunstwerk ‘Moed! Mijn Soldaat’ haakt in op de voortdurende voorbereiding op oorlog, zonder dat we ons daar echt bewust van zijn. We zijn bereid om verschillende scenario’s te overdenken, waarbij grote inspanningen en investeringen in materieel worden gedaan.
Tijdens de voorbereiding op de realisatie van dit kunstwerk brak de verwoestende oorlog in Oekraïne uit. Een schok ging door Europa, en een schrijnend drama ontvouwde zich voor onze ogen. Het is pijnlijk om te zien hoe anderen verstrikt raakten in een grimmige dans met gevaar, terwijl ik mezelf op een veilige plek bevind
Net zoals op de Stelling van Amsterdam reiken wij de soldaten in Oekraïne wapens aan in deze confrontatie met het noodlot, terwijl wij onszelf sparen en zij hun leven wagen. Dit pijnlijke besef van de tragische werkelijkheid brengt gevoelens van schuld en verwarring met zich mee.
Hoewel we de Waterlinie tegenwoordig vooral zien als een recreatiegebied, brengt dit project de historische waarde van de forten en hun verhalen opnieuw onder de aandacht. Het versterkt de culturele betekenis van de Stelling van Amsterdam en nodigt bezoekers uit om het erfgoed op een nieuwe manier te ervaren.
Het monumentale kunstwerk Moed! Mijn Soldaat bevindt zich bij NS-station Hoofddorp, langs de historische Stelling van Amsterdam. Het startpunt van de wandel- en fietstocht ligt bij het busstation van NS-station Hoofddorp.
Meer info over De Stellingtour lees je hier
Reacties