Fiets eens de Groene Stellingroute Beemster: zo leuk is duurzaam!

0

Ken je De Groene Stelling? Dit is een vernieuwend initiatief voor een versterkt groen buitengebied van 25.000 ha, midden in de Metropoolregio Amsterdam. Een van de pijlers is groene recreatie – zoals fietsen. Rijd bijvoorbeeld eens de Groene Stellingroute Beemster! Onderweg ontdek je de forten van de Stelling van Amsterdam én boerderijkraampjes waar je wat lekkers in kunt slaan.

Spring op de fiets en ontdek de Beemster, in Laag Holland

Fietsroute door een uniek landschap

Groene Stellingroute Beemster loopt langs vijf forten die deel uitmaken van UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Door het groene Beemsterlandschap fiets je over landweggetjes van fort naar fort, waarbij je onderweg lokale producten van het land kunt kopen bij de verschillende kraampjes en stalletjes langs de weg. Jeroen van Herk van De Groene Stelling: ‘De Groene Stelling zet in op het versterken van het groene, landelijke gebied binnen de Metropoolregio Amsterdam. Om binnen de ring van de oude Stelling van Amsterdam sterker in te zetten op gezond voedsel van dichtbij, meer natuur en een betere toegankelijkheid voor bewoners. Zodat je snel even je wijk uit kunt wandelen of fietsen en in het groen zit. Deze route draagt daar aan bij én zorgt voor nieuwe klanten voor de boeren.’

Neem de tijd om te genieten van de natuur en stap bijvoorbeeld eens af bij een vogelhut

De Groene Stelling

De Groene Stelling is een vernieuwend initiatief voor een versterkt groen buitengebied van 25.000 ha, midden in de Metropoolregio Amsterdam. Dicht bij de stad, voor gezond voedsel, met ruimte voor water, natuur, recreatie en beleving. Het gebied bevindt zich binnen en rond de historische Stelling van Amsterdam, een UNESCO-Werelderfgoed, en richt zich op het herstel van de verbinding tussen stad en ommeland. Ooit waren deze sterk met elkaar verbonden, maar door verschillende ontwikkelingen zijn ze steeds verder uit elkaar geraakt.

Duurzaam evenwicht

De ambitie is een versterkt groen buitengebied met een duurzaam evenwicht tussen voedselproductie, landschap, natuur, klimaatadaptatie en recreatieruimte voor bewoners. Dit omvat ons voedsel, ons landschap en onze natuur. De Groene Stelling biedt een platform waar bewoners, boeren, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen samenwerken om een gezond, klimaatadaptief en groen landschap te realiseren. De Groene Stelling is dé kans om het landelijk gebied van de Metropoolregio Amsterdam voor te bereiden op de uitdagingen van de tweede helft van de 21e eeuw.

Overnachten in de Beemster met een wel héél kleine footprint: op een kampeervlot!

Samen naar gezonder voedsel

Bij De Groene Stelling geloven ze in de kracht van lokaal en gezond voedsel. Door een boer te ondersteunen, investeer je niet alleen in duurzame landbouw, maar ook in een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot voedzaam, vers eten van dichtbij. De deelnemende boeren werken met respect voor de natuur en zetten zich in voor een gezonde bodem en een eerlijk product. Alleen samen zorgen we voor gezonder voedsel, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de volgende generaties.

Kruidenrijk grasland

Een van de belangrijkste pijlers van natuurinclusieve landbouw is kruidenrijk grasland. Deze graslanden, rijk aan diverse bloemen en kruiden, zijn een schuilplaats voor talloze insecten, vogels en andere dieren. Ze zorgen voor een gezonde bodem, die essentieel is voor het behoud van biodiversiteit. Door te investeren in boeren die kruidenrijke graslanden beheren, ondersteun je niet alleen duurzame landbouw, maar ook het behoud van ons natuurlijk erfgoed. En dat ziet er op de fiets ook een stuk interessanter uit dan die biljartlakens waar nauwelijks iets leeft.

Een mooi voorbeeld van hoe forten en recreatie samengaan: Fort Resort Beemster

Beeld: VVV Laag Holland

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.