In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een nieuwe tentoonstelling te zien: De ziel van Schokland. Deze expo belicht het verhaal van Zuiderzee-eiland Schokland, de bewoners en de impact van hun gedwongen migratie (1859) op hun huidige nazaten. Daarnaast legt De ziel van Schokland een verbinding naar hedendaagse migratie.
Saamhorigheid
Conservator Hilde Cammel vertelt trots: ‘De ziel van Schokland toont aan dat een eigen identiteit, saamhorigheid, veerkracht en de blijvende liefde voor de plaats van herkomst, universeel en herkenbaar zijn. Voorwerpen zoals familie-erfstukken kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Met deze nieuwe tentoonstelling hopen we het Schokker-verhaal opnieuw tot leven te brengen. We leggen daarbij een verbinding met het heden door ook actuele verhalen van (gedwongen) migratie te vertellen.’ Het voormalige eiland Schokland, dat is ingepolderd in de Noordoostpolder, staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Schokker nazaten
Het Zuiderzeemuseum organiseerde een paar jaar terug verhalenmarkten om in contact te komen met familieleden van mensen die op Schokland hebben gewoond. Tijdens deze bijeenkomsten brachten de Schokker nazaten allerlei erfstukken mee die nu deel uitmaken van de tentoonstelling. Het museum kreeg onder andere een stoof en prentbriefkaart van nazaten Trijntje en Marette van Eerde, moeder en dochter. De stoof werd door hun voorouders op Schokland gebruikt om hun voeten te verwarmen.
Migratie is van alle tijden
Migratie wordt in de expo belicht vanuit de Nederlandse geschiedenis, maar ook vanuit het nu. Migratie is van alle tijden, zo blijkt uit de interviews met drie hedendaagse migranten uit Iran, Cuba en Oekraïne. Hun verhalen lijken op die van de Schokkers in 1859, die het eiland moesten verlaten omdat het te gevaarlijk was geworden om er te blijven wonen. Tegelijk met de opening van de tentoonstelling vond de lancering plaats van podcastserie Een Ghanees op Schokland. Hierin duikt de Gronings-Ghanese verteller Nathan de Vries in de vergeten migratiegeschiedenis van de Schokkers. Nathan kent zijn eigen Afrikaanse roots nauwelijks en dankzij zijn gesprekken met Schokker nazaten, zoals presentatrice Geraldine Kemper, maakt hij een persoonlijke zoektocht. Meer en meer onderzoekt hij het belang van een ’thuis’. Beluister hier de podcast.
Zuiderzeeroute
Dé manier om de voormalige Zuiderzee te beleven is natuurlijk op de fiets! Met de Zuiderzeeroute fiets je in 434 km een grote ronde vanuit Amsterdam, langs het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen én langs het voormalige eiland Schokland. Tijdens de route kom je ook langs middeleeuwse handelssteden en karaktervolle vissersdorpen. Dit ‘rondje IJsselmeer’ leidt je door een rijke historie van de voormalige Zuiderzee die pas vorige eeuw is getemd door het plaatsen van de Afsluitdijk. Je ontdekt grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken. Een parel van een route!
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden, op een toegankelijke wijze en voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Je vindt het museum in Enkhuizen, wandelaars en fietsers mogen gebruik maken van de hoofdingang in het centrum. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor meer info.
Beeld: Guillaume Groen