Tip: open dagen dag bij Schaapskudde Ruinen (+fietstip!)

0

Nationaal Park Dwingelderveld is een prachtig gebied om op de fiets te verkennen. Geniet van de uitgestrekte heide en de herfstkleuren in de loofbossen rondom. Stap zeker even af bij de schaapskooi. Extra leuk tijdens de open dagen op 24 en 31 oktober, dan leer je hier alles over schapen, lammetjes en wol.

De kudde met op de achtergrond de schaapskooi – en uitkijktoren!

Open dag bij schaapskooi Ruinen

Schaapskudde Ruinen bestaat uit 450 Drentse heideschapen die samen wel 1200 voetbalvelden aan natuur begrazen, ook op het Dwingelderveld. In de nieuwe schaapskooi vind je een leuke informatieruimte, de oude kooi is nu het domein van de lammetjes. Beklim ook zeker de uitkijktoren van drie meter hoog, hiervandaan zie je pas goed hoe uitgestrekte dit natuurgebied is. Kom kijken als de schapen vertrekken om half tien of terugkomen rond 4 uur uur! Tijdens de OERRR schapendag op 24 en 31 oktober ontdek je alles over schapen, lammetjes en wol. Er zijn verschillende demonstraties wolverwerking, leuk om mee te pikken.

Fietsroutes door Nationaal Park Dwingelderveld

Je kunt hiervandaan ook prachtig fietsen door Nationaal Park Dwingelderveld, mooie routes vind je hier. De schaapskooi ligt aan de rand van het uitgestrekte heidegebied dat het hart vormt van het nationaal park. Pik ook meteen het gezellige Ruinen mee. De geschiedenis van het brinkdorp Ruinen terug tot de 12e eeuw, toen was het een Hoge Heerlyckheid: een zelfstandig gebied met eigen wetten. Ga je bezoek van start in Bezoekerscentrum Dwingelderveld, even verderop in de straat. Binnen zie je een grote plattegrond, gemaakt van de wol van het Drentse heideschaap.

Brinkdorp Ruinen ligt prachtig aan de rand van het Dwingelderveld

Korte wandeling over het Dwingelderveld

Stukje wandelen ter afwisseling van het fietsen? De Zwerfroute Kloosterveld (2,7km) start vlakbij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. De route is uitgezet door zwerfkeien met steenmannetjes er bovenop – een stapel van keien, zoals in de bergen. In het struingebied kun je zwerfkeien, vuurstenen en zelfs fossielen vinden! 

De kudde zwerft dagelijks de heide over

Beeld: Karin Broekhuijsen / Marketing Drenthe

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.