Groot feest in GrensPark KempenBroek, op de Belgisch-Nederlandse grens net onder Weert. Dit natuurgebied is door UNESCO erkend als Biosfeergebied. Het is het eerste grensoverschrijdende UNESCO Biosfeergebied in de Benelux. Een goede reden om hier eens te gaan fietsen.
Duurzaam samenleven tussen mens en natuur
Wereldwijd zijn er 748 biosfeergebieden in 134 landen die als icoon voor duurzame ontwikkeling dienen. Slechts 23 zijn grensoverschrijdend, met nu KempenBroek als 24ste. Zo wordt het gebied meteen een ‘sterk merk’ en wordt het deel van een internationaal netwerk van gebieden waar mensen en natuur op een duurzame manier samenleven.
Lekker gevarieerd gebied voor fietsers
GrensPark KempenBroek strekt zich uit over de Belgisch-Nederlandse grens van beide Limburgen en Noord-Brabant. Het is een groot en eigenzinnig landschap waar natte gebieden worden afgewisseld met droge zandruggen. Van Bocholt tot Bree, Kinrooi en Maaseik, van Budel tot Weert en Nederweert: er zijn ook volop leuke plaatsen te ontdekken.
Het is een afwisselend gebied van landschappen met moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, landbouwgebieden en gezellige dorpen. Je kunt er prachtig fietsen. Rijd bijvoorbeeld eens de route Brouwerijen en beekvalleien of de route Van het witte stadje tot Maaslandse renaissance! Een fietskaart is ook te koop.
Wat is een UNESCO Biosfeergebied?
Een biosfeergebied wordt beoordeeld op 7 criteria. De mate waarin het gebied een mozaïek van ecosystemen omvat bijvoorbeeld, maar ook of er belang wordt gehecht aan het behoud van biodiversiteit. Is het een proeftuin voor duurzame ontwikkeling, hoe groot is het gebied, is er een beschermde kernzone – dat telt allemaal mee. Ook moet er betrokkenheid te zien zijn bij lokale partners en moet er een duidelijk beheer zijn voor het gebied.
Beeld: Erwin Christis, GrensPark KempenBroek