Rose Black Lava TR 1 Proefrit

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Deze keer de Rose Black Lava TR 1: ‘Vlot, licht en lekker strak‘.

Rose Black Lava TR1

Deze Rose rijdt zoals een sportieve hybride zou moeten rijden: vlot, licht, lekker strak

Rose Black Lava TR 1

Hoewel bij alle fietsfabrikanten de focus ligt op elektrische fietsen, maken ze stiekem ook nog steeds heel veel mooie nieuwe hybrides en trekkingfietsen. Deze gloednieuwe Black Lava van Rose bijvoorbeeld, die onderdeel is van de Urban & Hybrid-collectie. Voor mensen die een moderne hybride zoeken om zelf van A naar B te trappen. Ook liefhebbers van moderne fietstechniek komen aan hun trekken. De Black Lava heeft een goed werkende verende zadelpen en een voorvork met lichte vering die je aan en uit kunt zetten.

Rose Black Lava TR1

Op de Black Lava fiets heb je een licht sportieve zithouding

Rijeigenschappen

Op de Black Lava fiets je in een licht sportieve zithouding. Door de aflopende bovenbuis, het brede stuur en de vering voor en achter voelt hij wel wat aan als een mountainbike. Schakelen doe je links en rechts, met een extra hendeltje bij het linkerhandvat zet je de vering van de voorvork aan of uit. Die vering is vooral fijn op slecht wegdek. Dan slokt de vering in combinatie met de banden veel ellende op.

Rose Black Lava TR1

Goed werkende verende zadelpen

Vlot, licht, lekker strak

Deze Rose rijdt zoals een sportieve hybride zou moeten rijden: vlot, licht, lekker strak. Hij stuurt goed in en komt ook weer netjes uit de bocht. Je verliest nooit de controle. De versnellingen zijn goed gekozen en je kunt subtiel spelen met de elf tandwielen achter. Het brede stuur biedt je veel controle, zo stuur je de Black Lava fijntjes door het verkeer. We hebben er lol mee gehad. Het is echt zo’n fiets die zich overal thuis voelt, zowel in de stad als daarbuiten. Robuust genoeg voor een weekendtrip, snel genoeg voor woon-werk, en op vakantie hang je een paar tassen aan je drager.

Rose Black Lava TR1

Stuurt goed in en komt ook weer netjes uit de bocht: je verliest nooit de controle

Merk & model

Aan het begin van de twintigste eeuw richtte Heinrich Rose de eerste fietsenwinkel op in de Westfaalse stad Bocholt. Buiten die stad maakte het vanaf eind jaren negentig naam als postorderbedrijf Rose Versand. In 2005 opende Rose de Biketown in Bocholt, een winkel van ruim 6.000 vierkante meter. Nog altijd kun je je fiets online bestellen en laten afleveren, of in de winkel kopen. Rose maakt alle type ­fietsen. De Black Lava is er in tien uitvoeringen, van deze TR 1 met Shimano-derailleur (€ 1.422,52) tot ­modellen met Rohloff-naaf (circa € 3.860,-).

Rose Black Lava TR1

De fietsen van Rose kun je online bestellen en laten afleveren, of in de winkel kopen

Technische details

Oversized aluminium frame, met aflopende ­bovenbuis, RockShox Paragon verende voorvork met lockout aan het stuur, aluminium verende zadelpen, Terry-zadel, kabels door de stuurpen en onderbuis, Shimano Cues 2×11, crankstel 46/32 en 11-39, Shimano BL-MT200 160 ­millimeter schijven, Racktime-achterdrager, ­ledverlichting, naafdynamo en 47 milli­meter Continental Contact-banden. Verkrijgbaar in de kleuren matt black en matt light blue, in vier ­maten, met bovenbuis of midstep.

Rose Black Lava TR1

Met Shimano Cues 2×11

Opvallend

We hebben de fiets op de foto gezet in de Spoorzone in Tilburg. Vanaf 1920 sleutelden honderden arbeiders op dit terrein aan treinen en locomotieven. Doe je ogen dicht en ruik de geur van gesmeed ijzer. Hoor het knetterende vuur. En het geroep van de werklieden. In 2010 kocht de Gemeente Tilburg de grond en ­gebouwen over van de NS. Na tien jaar zijn de eerste projecten klaar. Mooie plek! Niet alleen voor een fotoshoot.

Rose Black Lava TR1

Mooie plek: de fiets is op de foto gezet in de Spoorzone in Tilburg

Goed om te weten

Rose-fietsen zijn alleen te koop via Rose zelf. Het merk verkoopt de fietsen online en in een aantal vestigingen in Duitsland. De dichtstbijzijnde is meteen de grootste: de megashop Biketown in Bocholt, een klein uurtje rijden vanaf Arnhem. Spreek je niet heel goed Duits? Geen probleem, er werkt Nederlandstalig personeel. Aan de Werther Strasse 44.

Rose Black Lava TR1

Fijne 47 milli­meter Continental Contact-banden

Plussen & ­minnen

+ fijn kleurtje
+ waar voor je geld
– geen dealer in Nederland

Rose Black Lava TR 1 € 1.422,52 Kijk ook op de WEBSITE van het merk

Rose Black Lava TR1

Tekst: Menno Grootjans Foto’s: Joris Knapen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.