ADVERTORIAL
In Brabant is het prachtig fietsen. En rond de Brabantse grenzen is zo’n tocht ook nog eens spannend en leerzaam. Je ontdekt er de rijke historie van smokkelaars, gesloten grenzen en grenzeloze samenwerkingen. Ga je mee op avontuur?
Brabantse smokkelverleden op de fiets
Boter, suiker, sigaretten, koffie en alcohol. Maar ook: linnengoed en zelfs lingerie. In de voorbije eeuw werd er van alles gesmokkeld tussen Nederland en België. Dat leidde tot een waar kat- en muisspel tussen de grenspolitie en smokkelaars. Vanuit verschillende startpunten ontdek je dit bewogen verleden. Je doorkruist stad, land, Nederland én België. Iedere tocht is een unieke combinatie van ongerepte natuur en gezellige dorpjes die bekend staan om hun smokkelverleden. Honger of dorst? Op de routes vind je verschillende cafés en restaurants, mét speciaal smokkelaanbod.
De routes en bijbehorende routeverhalen vind je via visitbrabant.com/grensroutes
Smokkelroute De Groote Heide: de smokkelaar / de commies
44 kilometer
Dit zijn twee smokkelroutes in één. Je volgt de Cor Commies (douanier) en bekijkt het smokkelverhaal vanuit zijn perspectief, óf je sluipt mee met smokkelaar Johannes de Vlugge. Bij de een start en eindig je in België, bij de ander start en eindig je bij het Smokkel- en Grensmuseum Cranendonck. Passer de ijzingwekkende Dodendraad: een 332 kilometer lange grensversperring die smokkelaars tegen moest houden. En tel de vele oude smokkelpaadjes, douanekantoren, grenspalen en grensovergangen. Wiens kant kies jij: die van de smokkelaar of die van de douanier?
Smokkelroute Luyksgestel: van kwaad tot erger
28 kilometer
Ongezien de grens oversteken langs de douanierswoning en fietsen door het smokkelpaadje om de douaniers te slim af te zijn: hoe spannend is dat? Met deze fietstocht treden we in de bandensporen van Nellie en haar broer Toon. Het begint met het smokkelen van een paar pakjes boter om een snoepje te verdienen, maar gaat al snel van kwaad tot erger. Kruip-door-sluip-door paden, geheime verzamelplaatsen voor smokkelaars, de belangrijke rol van de kraaienpoot. Kruis met deze route de Belgisch-Nederlandse grens en ontdek hoe het met Nellie en Toon afloopt.
Nieuwsgierig naar andere Brabantse knooppuntroutes? Kijk op visitbrabant.com/routes voor meer inspiratie.