Fietsvakantie vanuit groene adresjes in Zuid-Zweden

0

In het Zuid-Zweedse Skåne dompel je je helemaal onder in de natuur. Wie graag groen reist, vindt in Skåne een super bestemming. Je kunt hier heerlijk fietsen en er zijn leuke duurzame adresjes te vinden als uitvalsbasis.

Geniet van de natuur in Skåne. Beeld: LWimages

Allemansrecht – hoe zit dat?

De natuur in Zweden is overal. Daar kun je op unieke wijze gebruik van maken, dankzij het allemansrecht (allemansrätten). Het allemansrätten geeft je het recht om je overal in Zweden vrij te bewegen in de natuur, dat geldt in veel gevallen ook voor privéterrein. Je mag overal wandelen, zwemmen, overnachten en bijvoorbeeld wilde bloemen, paddenstoelen en bessen plukken. Maar je hebt de verantwoordelijkheid om dit met respect te doen. Beschermde bloemen en planten moet je laten staan en op sommige plaatsen mag je geen vuur maken, je hond los laten lopen of kamperen vanwege het risico voor landschap of wilde dieren.

Duurzaam reizen in Zweden

Skånetrafiken is de belangrijkste aanbieder van openbaar vervoer in Skåne en biedt een uitgebreid netwerk. Het openbaar vervoer is hier geïntegreerd met de belangrijkste fiets- en wandelroutes. Stap op de fiets en verken een van de drie langeafstandsroutes van de South Sweden Trails. De drie routes zijn goed voor 900 kilometer fietsplezier en gemakkelijk te plannen via de beschikbare fietskaarten.

Hotel aan zee in Helsingborg

Scandic Oceanhamnen in Helsingborg is een prachtig hotel aan zee, met tal van slimme groene snufjes die een verblijf heel verantwoord maken. Denk aan: tweedehands meubilair, gebruik van gerecyclede materialen, koken met biologische producten, minimaal waterverbruik en een sterke focus op verminderen van verspilling.

Bosbaden in Skåne

Het bos is de ideale plek waar je om bij te komen van de dagelijkse prikkels. Bosbaden is een populaire activiteit in Skåne. Marianne van Källarbacken AB neemt je graag mee op pad de natuur in. Ze is een ervaren bosbadcoach en kan je alles vertellen over de psychologische effecten. Tijdens een rustige wandeling ervaar je de verstilde en organische omgeving op een manier die je nog nooit ervaren hebt. Bosbaden helpt je om nieuwe energie op te doen en even helemaal in balans met de natuur te zijn.

Laat de natuur op je inwerken tijdens een bosbad. Beeld: Källarbacken

Kweekvis zonder antibiotica

Gårdfisk in Skåne heeft een duurzaam model bedacht voor de visteelt. Het kweekprogramma voor vissoorten als Clarias en Tilapia vindt plaats op de boerderij Greta in Tollarp, net buiten Kristianstad. Vis van de boerderij: lekker en duurzaam. In de tien jaar dat het bedrijf bestaat hebben ze nooit antibiotica of medicijnen gebruikt. Ze zijn onder meer goedgekeurd door het WWF.

Vegetarisch eten in Zweden

Schuif eens aan bij Jord & Bord in Örnahusen, een bekroond vegetarisch restaurant. Het restaurant heeft een eigen moestuin en overtollige producten worden verkocht. Het principe ‘van boer tot bord’ is door heel Skåne wijd verspreid en ook hier ligt de ambitie hoog. Goed eten, dat wil zeggen biologisch, vers van het land en zonder producten met chemicaliën of pesticiden. Écht lekker dus!

Lekker eten zonder zooi bij Jord & Bord. Beeld: Frits Meyst

Dineren in een klooster

In het voormalige klooster Börringekloster kun je een bijzonder dineren. Chef-kok Anita Zeime houdt van de fantastische ingrediënten die ze lokaal vindt. De boerderij levert alle ingrediënten en er zijn veel kruiden en wilde planten die gebruikt worden, zoals paardenbloemen. Anita is geïnspireerd door Hildegard von Bingen, een non die bijna duizend jaar geleden leefde en die gezond eten, natuurlijke genezing en gezond verstand predikte. Oud gedachtengoed, helemaal van deze tijd!

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.