Jan Janssen Rohnin Proefrit

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Deze keer de Jan Janssen Rohnin: ‘Een ideale tweewieler voor vakantie- en wereldfietsers‘.

Jan Janssen Rohnin

Jan Janssen Rohnin

De Jan Janssen Rohnin gaat al heel wat jaren mee. Het is zelfs alweer tien jaar geleden dat de fiets ook met een riem werd uitgevoerd. In principe koop je zo’n Rohnin niet als je alleen maar van A naar B gaat tussen huis en kantoor. Hoewel: het is een beetje als rijden in een Land Rover. Het kán en het rijdt lekker robuust. Maar dit is vooral een ideale tweewieler voor vakantie- en wereldfietsers.

Jan Janssen Rohnin

Een ideale tweewieler voor vakantie- en wereldfietsers

Rijeigenschappen

De fiets loopt meteen lekker, de ruim 14 kilo die de Rohnin weegt stuur je zonder moeite een bocht door. Geen gerammel te horen bovendien. Je zit iets voorovergebogen. Een beetje sportief, precies genoeg om lekker door te rijden. De wielbasis van ruim een meter zorgt voor een uitgekiende geometrie: fijn.

Jan Janssen Rohnin

Geen gerammel te horen!

Direct sturen

Het stuur is een recht model. Wie gewend is aan een mountainbike zal zich meteen in control voelen. Je stuurt direct en je zit vrij gestrekt met je armen. Je ziet weliswaar veel techniek zitten (waaronder de dubbele kabels van de Rohloff, stroomdraden en de doorvoer van de kabels), maar niks zit in de weg.

Jan Janssen Rohnin

Je stuurt direct en je zit vrij gestrekt met je armen

Relaxte fiets

Wel is de achtervork bij de achteras vrij breed. Als je een grote schoenmaat hebt, is het raadzaam om daar een stukje beschermende tape te plakken. Al bij al is de Jan Janssen Rohnin een heel relaxte fiets. Ideeal om de wijde omgeving rond Marseille mee te verkennen.

Jan Janssen Rohnin

Bepakken maar die low riders en op pad!

Merk & model

Jan Janssen (Nootdorp, 1940) was tussen 1962 en 1973 beroepswielrenner. In zijn loopbaan won hij onder meer de Ronde van Frankrijk (1968), de Ronde van Spanje (1967) en het wereldkampioenschap (1964). Na zijn carrière begon hij in 1972 zijn eigen fietsmerk. Zonen Jan junior en Pierre gingen bij hun vader aan de slag en namen het bedrijf in 1995 over. Eerst maakte het merk vooral racefietsen, tegenwoordig zijn er ook echte trekkingfietsen:de Millennium, de Yak en dus de Rohnin.

Jan Jassen Rohnin

Redacteur Menno Grootjans geniet zichtbaar van zijn testrit op de Rohnin

Technische details

Het aluminium frame, dat wordt gemaakt in het Verre Oosten en wordt gelakt in Nederland, is deelbaar en geschikt voor riemaandrijving. De Rohnin is uitgevoerd met een Rohloff Speedhub met veertien versnellingen, de naaf is ingebouwd in het achterwiel. Daarnaast heeft de fiets een Gates CDX-riem, een Gates-crankstel aan de voorzijde met 50 tanden, en 20 tanden achter. De banden zijn van Schwalbe (Marathon, 45 millimeter breed), de velgen van Ryde. Verder noteren we Magura-schijfremmen, een Selle Italia-zadel, een Satori-stuurpen (verstelbaar), Tubus-dragers en een Shimano-naaf. De fiets is verkrijgbaar in de maten S, M, L, XL, in zowel een heren- als damesuitvoering.

Jan Janssen Rohnin

Stevige Magura-schijfremmen

Opvallend

De Rohloff Speedhub heeft zich sinds 1998 bewezen als zeer betrouwbaar versnellingssysteem, zeker onder veeleisende vakantiefietsers. Belangrijke voordelen van dit systeem zijn het schakelgemak, het gegeven dat je ook stilstaand kunt terugschakelen, de degelijkheid, de onderhoudsvriendelijkheid en het feit dat je een riem in plaats van een ketting kunt kiezen.

Jan Janssen Rohnin

Onze Rohnin was uitgeveord met een Rohloff-naaf en riemaandrijving

Grappig detail Rohloff-naaf

Grappig detail: de Rohloff-naven (die los zo’n 1.100 euro kosten) worden geleverd in verschillende kleuren. Rohloff schakelt in het begin wel wat minder duidelijk dan bijvoorbeeld een derailleur. Maar zodra je eraan gewend bent, schakel je vlot van zwaar naar licht (of andersom). Het bereik (het verschil tussen het lichtste en zwaarste verzet) kun je vergelijken met dat van een 3×9-speed MTB.

Goed om te weten

Stuur, zadel, maat, onderdelengroep: een reisfiets koop je om flinke afstanden af te leggen, en moet daarom goed passen. Bij Jan Janssen (maar ook bij merken als Santos, Jongerius en idworx) kun je de fiets laten afmonteren zoals jij wilt. Zoek een gespecialiseerde dealer die je vragen kan beantwoorden. Het kost doorgaans wat tijd, maar dat is zeker de moeite waard.

Jan Janssen Rohnin

De moeite waard: je fiets laten afmonteren precies zoals jij wilt

Plussen & ­minnen

+ doordachte fiets
+ klassiek uiterlijk
+ stabiel rijgedrag
– de liggende achtervork is breed

Jan Janssen Rohnin met Rohloff & Gates € 3.795,- met Rohloff met ketting vanaf € 3.395,-
Kijk ook op de WEBSITE van het merk

Tekst: Menno Grootjans Foto’s: Joris Knapen

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.