In de heidevelden en bossen rondom Lunteren leven edelherten, zwijnen en reeën. Vroeger jaagden baronnen op de wolven, die nu weer in dit stukje Veluwe worden gespot.
Knooppuntenroute Lunteren
De knooppuntenroute Lunteren uit FietsActief nummer 1 telt 61 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.
Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?
Het grootste deel van deze route gaat over fietspaden. Je rijdt door bossen en heidevelden, maar ook langs open stuifzand, grasland en akkers. Met een beetje geluk kom je wild tegen. In dit zuidwestelijke stukje van de Veluwe leven edelherten, everzwijnen, reeën, dassen en vossen. Schaapskuddes zorgen ervoor dat de heidevelden niet dichtgroeien.
Baronnen en de wolf
Vroeger was veel land in het bezit van baronnen. Zij leefden in imposante kastelen en hielden van de jacht. In het middeleeuwse kasteel Doorwerth huist Het Nederlands Jachtmuseum. Ook fiets je door het dorp Wolfheze, vernoemd naar de wolf, waar de edelen vroeger op jaagden. Sinds 2018 is het dier terug in het gebied; in Planken Wambuis onder meer, een natuurgebied van Natuurmonumenten.
Ginkelse Heide en WOII
Tijdens deze tocht zijn er niet alleen herinneringen aan de baronnen, maar ook aan de Tweede Wereldoorlog. Op de Ginkelse Heide landden tijdens Operatie Market Garden in september 1944 geallieerde parachutisten. Daarover steek je meer op in het Airborne Museum.
Bijzonder gebied: Planken Wambuis
Het natuurgebied Planken Wambuis maakte eeuwenlang deel uit van het landgoed bij kasteel Rosendael. De beuken, houtwallen en greppels stammen nog uit die tijd. Met hulp van Natuurmonumenten krijgt de natuur nu alle ruimte, en kun je in het open landschap Veluwse heideschapen, Spaanse Sayaguesa-runderen en newforestpony’s tegenkomen. Wild spotten is mogelijk bij het wildkijkscherm en de uitkijkpunten. Een groot deel van het gebied bestaat uit bos. Hier zorgen knoestige eikenbomen voor een mysterieuze sfeer en hoor je het getik van spechten. Op de plek van de oude plattelandsherberg bevindt zich restaurant Planken Wambuis.
Beeld: Daan van Oort, Jurjen van Drenth