3 x healthy afstapsnacks

1

Trek onderweg? Zorg er dan voor dat je een stevige snack op zak hebt. Het recept voor bananenbrood in de nieuwe FietsActief hebben we aangevuld met nog eens 3 healthy afstapsnacks. Dat zijn snacks waardoor je weer flink wat kilometers verder komt. Wat dacht je van Italiaans brood met mozzarella en gegrilde groenten, een suikervrije worteltaart met gember en limoen of een eenvoudige mueslireep?

Kijk voor meer van deze recepten eens op deliciousmagazine.nl

mueslirepen

Zelfgemaakte mueslireep

voor 12 stuks

6 el honing
300 g muesli
50 g gedroogde cranberry’s
1 tl gemalen kaneel

Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Verwarm in een steelpan de honing op laag vuur. Neem de pan van het vuur en schep er de muesli, cranberry’s en kaneel door; meng goed. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en schep er de muesli in. Druk de muesli heel stevig aan met de achterkant van een lepel, tot een dikte van 1,5 cm.

Bak de mueslikoek ± 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de muesli uit de oven in de vorm helemaal afkoelen. Til de koek met het bakpapier uit de vorm en snijd met een scherp mes in repen (of breek in nonchalante stukken, net zo lekker!). Tijdens het snijden brokkelen waarschijnlijk wat stukjes mueslireep af, bewaar ze want ze zijn heerlijk in yoghurt en kwark. Bewaar de mueslirepen in een goed gesloten trommel.

Tip Verwarm 100 g grof gehakte witte chocolade au bain-marie en doop de afgekoelde mueslirepen in de chocolade. Laat de chocolade op een taartrooster uitlekken en hard worden.

italiaans brood

Italiaans brood met mozzarella en gegrilde groenten

Maak vanavond alvast dit gevulde brood en neem het de volgende dag mee voor tijdens een flinke fietstocht.

lunchgerecht (4-6 personen)

100 ml olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
1 grote aubergine
1 grote courgette
zout, peper
1 pot geroosterde paprika’s (à 465 g, uitlekgewicht 345 g)
10 takjes basilicum
2 bosjes waterkers of 2 zakjes à 75 g
150 g verse (buffel)mozzarella
6 zongedroogde tomaten op olie
1 langwerpig of rond, bol brood
4 el (olijven)tapenade
3 el pesto
extra nodig: keukenpapier, aluminiumfolie, evt. plasticfolie

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Meng de olijfolie met de knoflook.
Snijd de aubergine en courgette overlangs in plakken van ½ cm dikte. Bestrooi de aubergine- en courgetteplakken met zout en peper. Bestrijk de plakken dun met de
knoflookolie in en leg ze op het ingevette ovenrooster. Schuif ze in het midden van de
oven en grill ze 3-4 min. of tot ze mooi bruin geroosterd zijn. Keer ze en rooster de andere
kant ook ± 3 min. Laat de plakken afkoelen.

Laat de paprika’s uitlekken en snijd ze open, zodat je ze goed kunt openvouwen. Haal de
blaadjes basilicum van de takjes. Verwijderde dikke steeltjes van de waterkers, laat dunne steeltjes gewoon zitten. Laat de mozzarella uitlekken en snijd de kaas in dunne plakken. Laat de gedroogde tomaten op keukenpapier uitlekken en snijd ze in reepjes.

Snijd het brood in de lengte open en klap het open. Trek of snijd het broodkruim eruit,
zodat je een dikke korst van ± 3 cm overhoudt. Het broodkruim kun je drogen (in de
zon of op de verwarming) en als paneermeel gebruiken.

Bestrijk de binnenkant van het brood dun met wat knoflookolie en een laagje tapenade.
Bedek de bodem met een laagje waterkers. Leg daar eerst de aubergine op, bedek met
basilicumblaadjes, daarop gedroogde tomaten en daarop mozzarella. Maak nu een
laagje van plakken courgette en bestrijk dit met wat pesto. Beleg met geroosterde paprika
en eindig met nog een laagje waterkers. Klap nu het brood dicht. Druk het stevig aan en
verpak het strak in aluminiumfolie. Leg het minimaal 2 uur in de koelkast zodat de
smaken kunnen intrekken. Je kunt het ook een dag van tevoren maken en 1 nacht in
de koelkast leggen. Snijd het brood in 8-10 stukken en serveer direct.

bereiden ±35 min/ grill ±30 min / wachten minimaal 2 uur
p.p. ± 800 kcal/ 60 g koolhydraten/ 13 g vet

wortelcake

Suikervrije wortelcake

Dit heb je nodig
300 gram amandelmeel
100 gram kokosmeel
1 el kaneelpoeder
1 tl kardemompoeder
1 tl zeezout
1 tl bakpoeder
2 rijpe bananen
4 eieren
Sap van 1 uitgeperste sinaasappel
50 gram kokosolie
20 gram roomboter
6/8 verse dadels
100 gram walnotenVoor de topping150 gram mascarpone
Sap van 1 limoe
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Meng amandelmeel, kokosmeel, kaneel, bakpoeder, kardemom en zeezout in een grote schaal
  3. Pel de bananen, prak ze en kluts de eieren er doorheen
  4. Snijd de sinaasappel doormidden, pers het sap eruit, verwijder pitjes en giet het sap bij het ei-banaanmengsel
  5. Smelt de kokosolie en de roomboter 20 seconden in de magnetron en voeg dit ook toe aan het mengsel
  6. Giet het mengsel nu in de grote kom en kneed een deeg van het beslag
  7. Verwijder de pitten uit de dadels en hak ze in kleine stukjes, hak ook de walnoten in kleine stukjes
  8. Schil de wortelen en rasp ze
  9. Kneed de stukjes dadel, de walnoten en de wortel gelijkmatig door het deeg
  10. Vet een (flexibele) taartvorm in en doe het deeg erin, verdeel goed
  11. Bak de taart in 40 – 45 goudbruin en gaar in de oven, een satéprikker moet er droog uitkomen
  12. Maak ondertussen de topping:
  13. knijp de limoen uit en roer het sap door de mascarpone, bewaar dit in een afgedekt schaaltje in de koelkast
  14. Laat de taart helemaal afkoelen (gebruik je een flexibele vorm, haal hem er dan voorzichtig uit met behulp van een snijplank waarop je de taart laat vallen en laat de taart afkoelen op een rooster) en besmeer hem daarna met de topping
  15. Rasp eventueel nog een kleine wortel en strooi dit over de topping, of beleg de topping met een paar walnoten

 

Deel.

Over de auteur

1 reactie