3 x quiche voor onderweg

0

Als je quiche na afkoelen in partjes snijdt kan je deze ook meenemen voor een picknick onderweg, en het is nog gezond ook! delicious. heeft een neus voor de lekkerste recepten. Wat dacht je van een quiche met selderij en blauwe kaas, of een zuurkoolquiche met zalm en lente-ui?

Quiche selderij
quiche met selderij, ui, little gem en roquefort

buffet- of hoofdgerecht | 6-8 personen | v

130 g bloem
75 g ijskoude boter, in blokjes
1 ei
2 little gem
2 zoete uien, in halve ringen
½ bosje bladselderij
150 g blauwe kaas, bijv. roquefort, stilton
4 eierdooiers
1 heel ei
350 ml room
ook nodig: spring- of quichevorm van 24 cm Ø, ingevet, steunvulling

Meng met je vingers van de bloem, boter en een snuf zout snel een kruimelig deeg. Het deeg mag niet warm worden. Voeg het ei en 2-3 el ijskoud water toe en vorm het snel tot een zacht deeg dat los komt van de kom. Je kunt dit ook in een keukenmachine doen. Vorm er een platte schijf van, verpak in folie
en laat in koelkast 30 min. rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit tot een cirkel van 30 cm Ø en bekleed de vorm ermee. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg er bakpapier en daar steunvulling op. Bak de taart in het midden van de oven in 10 min. voor. Verwijder bakpapier en steunvulling en zet de taart nog 5 min. terug in de oven.

Snijd intussen de little gem in flinterdunne parten. Snijd de bladselderijblaadjes ragfijn. Klop de eidooiers los met het ei en de room en breng op smaak met zout en veel peper.

Neem de taart uit de oven, verdeel de little gem in een cirkel over het deeg. Verdeel ook de uien erover. Verbrokkel de kaas en verdeel over de uien. Bestrooi met de selderij.

Schenk het room-eimengsel erover. Bak de taart 20 min., verlaag dan de temperatuur naar 180°C en bak nog 10-15 min. Laat uit de oven 5 min. afkoelen, snijd in punten en serveer.

Bereiden ± 35 min. / rusten ± 30 min. / oven ± 50 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER, TRUDELIES SCHOUTEN. MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN, VICTOR DELAUNAY

zuurkoolquiche

zuurkoolquiche met zalm en lente-ui

hoofdgerecht | 4 personen

1 rol vers bladerdeeg* (270 g)
500 g verse zuurkool, uitgelekt
300 g zalmfilet, in reepjes
4 eieren
200 ml slagroom
250 g münsterkaas**
2 lente-uitjes, in ringetjes
ook nodig: quichevorm van 24 cm Ø, ingevet

Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed de quichevorm met het deeg en prik de bodem hier en daar in met een vork. Verdeel de zuurkool en de zalmreepjes over de deegbodem. Verdeel daarover de lente-uiringen.

Klop de eieren los met de slagroom. Snijd de kaas in piepkleine blokjes. Je kunt de kaas ook raspen nadat je ‘m eerst 1-2 uur in de diepvries stevig hebt laten worden. Breng op smaak met peper en weinig zout (de zalm is al zout) en schenk over de zuurkoolvulling.

Bak de quiche in de voorverwarmde oven in ± 35 min. goudbruin en gaar.

* Vers bladerdeeg aan de rol kun je van o.a. het merk tante Fanny kopen bij diverse supermarkten. Of gebruik 6 plakjes diepvriesbladerdeeg en rol die uit ter grootte van je quichevorm.

** Münsterkaas is bij de supermarkt te koop, het is een zachte roodkorst kaas van koemelk, met een sterke geur en heerlijke smaak.

Bereiden ± 15 min. / oven ± 35 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIP

Quiche roodlof

roodlofquiche met fontina en walnoten

hoofdgerecht | 4 personen | v

800 g roodlof*
5 el olijfolie
100 ml droge witte wijn
1 sjalotje, fijngesneden
6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
200 g crème fraîche
4 eieren
200 g fontina, geraspt
75 g walnoten, grof gehakt
50 g rucola
ook nodig: quichevorm van 24 cm Ø, of rechthoekige vorm van 18-28 cm, ingevet

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd aan de onderkant de lofstruikjes bij. Snijd ze overlangs in kwarten. Verhit in een ruime koekenpan 3 el olijfolie. Bak het roodlof in 8-10 min. beetgaar.

Breng intussen in een steelpan de wijn met sjalotjes aan de kook en kook het vocht langzaam tot 2 el in.

Bekleed intussen de vorm met de plakjes deeg.

Neem het wijn-sjalotjesmengsel van het vuur en roer er de crème fraîche door. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel het roodlof met de kaas en walnoten nonchalant over de deegbodem. Schenk er het ei-roommengsel over. Bak de quiche in de voorverwarmde oven in 35-40 min. goudbruin en gaar.

Maak de rucola aan met de laatste 2 el olijfolie en zout en peper.

Snijd de quiche in 4 stukken. Leg de quiche op de borden met de rucolasalade erop.

* Witlof is een prima alternatief!

Bereiden ± 25 min. / oven ± 40 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

Deze recepten verschenen eerder in delicious.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.