16 x ontdek Zuid-Limburg op de fiets

0

Hier is Limburg is op z’n mooist: glooiende groene hellingen, uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes afgewisseld met karakteristieke dorpjes, stromende beken en schitterende vergezichten. Oftewel: laten we gelijk maar gaan. Maar waar moeten we zijn? VVV Zuid-Limburg heeft een neus voor leuke locaties in het gebied en selecteerde er 16 voor ons. Fiets een van de routes die op hun website staat en je komt er vanzelf langs. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Drie Grenzenroute?


Kasteel Mheer
1: Kasteel Mheer – Juweel van een kasteel
Midden in het dorpje Mheer rijd je langs Kasteel Mheer. Een klassiek kasteel uit de veertiende eeuw dat later is uitgebreid tot het prachtige juweel dat het nu is. Als voorbijganger kun je helaas alleen de buitenkant bewonderen, want het Kasteel van Mheer is in privébezit. Bijzonder is dat dit kasteel al sinds de 14e eeuw in familiebezit is, tot op de dag van vandaag! Op dit moment wordt het kasteel bewoond door de adellijke familie de Loë.

2: Klooster Hoogcruts – vergane glorie in al haar pracht
Bij een blik op het voormalig klooster Hoogcruts kijk je terug op een roerig verleden. Begin 15e eeuw werd het klooster vermoedelijk gesticht en is tot de jaren zestig bewoond door verschillende kloosterordes. Nadat het in particuliere handen kwam, heeft brandstichting geleid tot de huidige, vervallen staat. De ruïnes van het eens zo prachtige klooster worden nu door Stichting Het Limburgs Landschap langzaam toegankelijk gemaakt voor het publiek.

3: Kerkelijk museum Slenaken – religiosa en meer
Neem tussen Pasen en november eens een kijkje in dit religieuze museum dat volledig draait op toegewijde vrijwilligers. Je ontdekt er een bijzondere collectie antieke kerkelijke gebruiksvoorwerpen en andere religiosa. De diversiteit van de stukken is uniek voor de hele regio. Het museum is geopend op iedere zondagmorgen na de Heilige Mis en in juli tot en met september ook op iedere woensdagmiddag van 14.30 – 17.00 uur. De entree is vrij, maar een kleine donatie wordt wel op prijs gesteld.

4: Epermolen – idyllisch plekje
De prachtig gelegen Epermolen, ofwel Wingbergermolen, is in 1884 als graanmolen gebouwd. Dit Rijksmonument is nog steeds geregeld in gebruik. In vroeger tijden werd de molen gebruikt voor het malen van veevoer, graan en als dynamo. De waterkracht van de Geul zorgt voor de aandrijving van de Epermolen, één van de twaalf opeenvolgende, beschermde watermolens aan de Geul.

Camerig 15: Camerig – vijfsterrenuitzicht
Aan de rand van het Vijlenerbos, op een hoogte van circa 160 tot 180 meter boven NAP torent het gehuchtje Camerig. Het is dé plek voor een overweldigend uitzicht over het Geuldal, de oostelijke Ardennen en het noorden van de Eifel. Het landschap rondom Camerig werd door de Stichting Natuur en Milieu onderscheiden met vijf sterren. Camerig is ook een goede locatie om mooie, 18e-eeuwse vakwerkhuizen te bewonderen.

6: Grafheuvels Vijlenerbos – prehistorische vondsten
Op het eerste gezicht zie je niets bijzonders aan de kleine heuveltjes het Vijlenerbos… totdat je je bedenkt dat dit graven zijn tussen de 3500 en 5000 jaar oud! Onze vroege voorouders leefden toen al in deze bossen, lang voordat de Romeinen hier kwamen. Het zijn graven van de zogenaamde bandkeramiekers, de oudste boerencultuur van Europa.

Drielandenpunt7: Drielandenpunt – drie landen in drie stappen
Je hebt nu het letterlijke hoogtepunt van Nederland bereikt! Met een hoogte van 322,5 meter boven NAP is de top van de Vaalserberg het hoogste punt van Nederland. Vlak bij de top vind je het drielandenpunt waar je in drie stappen Nederland, België en Duitsland kunt bezoeken. Ook vind je hier een supertof labyrint waar je lekker kunt verdwalen.

Kloosterbibliotheek Wittem8: Kasteel en Klooster Wittem – culturele hotspot
Schuin tegenover elkaar, langs de doorgaande weg in Wittem, bevinden zich twee prachtige gebouwen. Aan de ene kant het Redemptoristenklooster: een bedevaartsoord ter aanbidding van de heilige Gerardus Majella met een prachtige monumentale kloosterbibliotheek. De boekenwinkel heeft een verrassend grote collectie spirituele boeken. Neem ook zeker een kijkje aan de overkant bij het 12e-eeuwse Kasteel Wittem, nu een luxe hotel-restaurant.

9: Miljoenenlijntje – langste museum van Nederland
Je auto of fiets even zat? Parkeer ‘m in Simpelveld en ga verder op ontdekkingstocht met de Zuid-Limburgse stoomtrein! Stap aan boord en ook terug in tijd tijdens dit 22 kilometer lange ritje dwars door het Heuvelland. De nostalgische stoomtrein brengt je helemaal tot aan Valkenburg en weer terug. In Simpelveld kun je ook het stoomtreinmuseum bezoeken of genieten van een lekker kopje koffie in stijl.

Molen Op de Vrouweheide, Ubachsberg - Hay Heuts10: Molen Op de Vrouweheide – hoogste punt?
Jarenlang dacht men dat de Molen Op de Vrouweheide het hoogste punt van Nederland was. Vanaf de top kun je namelijk over de Vaalserberg kijken naar de Duitse Eifel. Uiteindelijk bleek de top van de Vaalserberg toch hoger, maar met 216 meter boven NAP is dit wel de hoogstgelegen molen van Nederland. Een Wittemse graanhandelaar liet de molen bouwen in het midden van de 19e eeuw en de molen bleef tot 1925 in gebruik.

11: Sint Remigius kerk in Klimmen
Al van ver is deze prachtige kerk te zien: de St. Remigiuskerk ligt op een huevel in Klimmen. Dit rijksmonument is destijds gerestaureerd door de beroemde architect Pierre Cuypers, ook bekend van het Rijksmuseum in Amsterdam. ’s Avonds is deze oeroude kerk sprookjesachtig verlicht. De fundamenten van het schip van de kerk dateren uit de tweede of derde eeuw na Christus en zijn van oorsprong van een Romeinse wachttoren.

12: Landgoed Aalbeek – centrum van de wereld
Het prachtige landgoed midden in Aalbeek kent een roerige geschiedenis. Van de oorspronkelijke gebouwen is alleen nog het neoclassicistische, gerenoveerde koetshuis Villa Aalbeek over. Op het voormalige landgoed staan nog enkele zeldzame bomen, waaronder een enorme mammoetboom met een omtrek van bijna vijf meter! Vlakbij Villa Aalbeek staat een zuil met het Latijnse opschrift ‘Aalbeek centrum orbis’: Aalbeek als centrum van de wereld, vanwege de centrale ligging in Zuid-Limburg en West-Europa, ‘de oude wereld’.

13: Watertoren Schimmert
De watertoren van Schimmert heeft als bijnaam de Reus van Schimmert en als je erlangs rijdt, snap je waarom. Dit 38 meter hoge gevaarte is een echt herkenningspunt in het landschap. De toren is gebouwd in 1927 volgens de architectuur van de Amsterdamse School. Tot de Tweede Wereldoorlog bevond zich boven in de watertoren een restaurant genaamd ‘Oranje Restaurant’.

14: Kasteel Meerssenhoven
Het goed bewaard gebleven kasteel Meerssenhoven in de buurt van Itteren is een prachtig witgeschilderd classicistisch kasteel, stammend uit de 13e en 14e eeuw. Het kasteel is momenteel in privébezit. Het ligt bij de Geul en is omringd door een gracht en Engelse tuinen. Op het landgoed staat een bijzonder paviljoen in de vorm van een Indiase Chhatri-tempel.

15: Kasteel Borgharen
De oorsprong van dit Middeleeuwse kasteel ligt in de negende eeuw. Het kasteel was zo belangrijk dat het omliggende dorpje naar het kasteel is vernoemd en niet andersom. Ooit was het een fort, waarvan een toren nog verwerkt zit in het interieur van het huidige huis. Kijk je naar het kasteel, dan zie je dat de spits van één van de hoektorens mist. Die is in 1985 verwoest door een fikse blikseminslag. Het kasteel doet op dit moment dienst als een bed & breakfast.

12 Oost-Maarland16: Oost-Maarland
De ooit samengevoegde dorpjes Oost en Maarland staan samen nu vooral bekend om waterpret! Door grindafgravingen in de 20e eeuw is er een enorme plas ontstaan, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Het gebied rondom de plassen van Oost-Maarland is één groot recreatiepark waar je kunt zwemmen, klimmen en zelfs lekker zonnen op een heus strand. Verderop in Oost-Maarland vind je Kasteel Oost, een uit mergel opgetrokken woontoren dat vroeger omringt werd door een gracht.

Alle fietsmogelijkheden in Zuid-Limburg zijn handig terug te vinden op de website van VVV Zuid-Limburg. Gelijk een routekaart kopen? Kijk dan hier. Voor andere vragen kun je ook bellen: T: 0900-555 9798 (€ 1,- p.g.), of mailen: info@vvvzuidlimburg.nl

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.