Nog een paar dagen en we hebben er een vorstloze decembermaand opzitten. De eerste sinds de metingen in 1901 in De Bilt. Stamppot, erwtensoep en glühwein staan bij ons daarom nog in de wacht tot het wél gaat vriezen.
Na een ‘winterse’ fietstocht eten we liever een andere winterkoning die van december tot en met maart volop verkrijgbaar is: de bloedsinaasappel. Het rode vruchtvlees ervan is even zoet, maar bevat een vleugje meer zuur en bitter en zorgt daarmee voor een bijzondere smaaksensatie. Heerlijk in combinatie met venkel. Maak deze simpele salade maar eens.
Venkelsalade met bloedsinaasappel
1 venkelknol, gehalveerd en in dunne plakjes
3 radijsjes, in dunne plakjes
2 geschilde bloedsinaasappels, in halve schijfjes
1 klein kropje Little Gem of Romaine-sla, grof gesneden
hand (geroosterde) pecannoten
1 el dilletopjes of 1 tl gedroogde dille
Dressing
3 el extra virgin olijfolie
2 el citroensap
1 kleine tl dijonmosterd
peper en zout naar smaak
Meng de dressing goed, doe de salade-ingrediënten in een schaal en schep door elkaar. Lekker bij vis.